opowiem wam bajke jak kot palił fajkea kocica papierosaupaliła kawał nosprędko, prędko po doktorabo kocica bardzo chora!przyszedł doktor z lekarstwamia kocica z pazurami!edycja >papierosy są do dupy~Andrzej Pągowski>>223062972kejony mają lepsze nuty
>>223062942nie no imo to1. tokyo grandfathers2. akira3. valley of the wind
byłem *tym* gościem w szkole
>jakieś dziecko ukraińskie zostaje skrzyczane>w polsce rodzi się faszyzmżbsz chciałbym aby tak było
filmy studia ghibli to gówno, powiedziałem to
nie jesteś NIM *pokazuje palcem w niebo*
>dobre anime źle >jakieś gówno ee kompletnie nie zrozumiałeś fenomenu tej bajki
>>223062889nawet nie próbowałem, tylko zobaczyłem na malu opis że fajczy kurzy fajki i od razu odrzuciłem z bajek na sezon
>>223063053otoz ksiezniczka kaguya to nadanime wiec to co napisales to nieprawda
>>223063098cwelisa już tu nie ma
>>223062990 Tak
kaguya? to ta co miażdży jaja?
>>223063155ta sama
>>223063088jako komedyjka jest to zabawnehttps://www.youtube.com/watch?v=f_78K8u7QIU
czy tylko ja w tym generale yani neko oglądam? wszyscy tutaj oglądają tylko isekai baje?
no kabaret
>>223063257
żbsz bawią mnie w sceny anime typu animka nakrywa inną animkę na czymś wstydliwym i ta #1 animka uderza animkę #2 i ona wylatuje gdzieś w kosmos, albo rozpierdala pół kompleksu apartamentowego
>EJ ONA SRA DO KIBLA XD I WIDAĆ KUPEszczyt komedii anno domini 2026>>223063240tak tylko ty masz taki chujowy gust
>>223063240nie oglądam sezonówek od lat
>oglądanie anime
>skończ [film]>wejdź na jutuba>[film] explained
śmieję się tylko z aluzji do egzystencjalnej filozofii albo statystyki przestępstwa murzynów
>>223063257prymitywny, prostacki humor'ie 'ędę 'glądał
>>223063257Trująca
>>223063342tomy tutaj tylko gramy w gacze
>>223063290https://www.youtube.com/watch?v=89bZenhNfWkhehe plastic neesan
nadkomedia
>>223063402nieironicznie zaśmiałem się
>>223063384baza
czasami oglądanie starszego anime jest depresyjne, np. dzisiaj oglądanie genshikena byłoby mega dołujące chociaż to świetne anime albo przynajmniej tak je pamiętam
>>223063402śmieszne
>>223063455Ouu pamiętam.. literaturowa dziewczyna to legendarna postać xD
oddając te butelki i puszki czuję się jak żul tusk zrobił żuli z polaków
>>223063615dlatego nie oddaje
>>223063615za kare za śmieszki
>>223063615dzisiaj byłem oddać butelki i oczywiście automat zepsuty
najpierw przytwierdzone zakrętkipotem kaucjateraz 3 euro od każdej paczki z chin i chat controlza pare miesięcy będzie obowiązkowe składanie hołdu pod granicą i coroczna obowiązkowa pielgrzymka do ściany płaczu
sie jara dziewczyno sie jara chłopaku
nie robimy tego u nas w polsce
>>223062990>>223063146
samochwała
>gowniak siory drze ryja caly dzien jakby go zarzynali>zwroc mu uwage w koncu bo ile mozna>siora wyskakuje od mnie z morda ze jestem gbur jebany i zebym sie nie wtracal jak ona dziecko wychowujekto byl w bledzie w tej sytuacji?
based. polska powinna dołączyć
>>223063872kup mu kaganiec a siostrze kołek osinowy a sobie piwo
>>223063872ile gowniak ma latdruga rzecz jak wygląda twoja sytuacja społeczno-ekonomiczna, że jesteś z siorą i jej gówniarzem pod jednym dachem
>>2230639335jestem neetem nierobem i mieszkam z matka. siora przyjechala na wakacje w odwiedziny
>>223063872młody pewnie ma autyzm, widać że są inne przypadki tej choroby w rodzinie
>>223063872>>223063980https://www.youtube.com/watch?v=b-bIsM5Fq3c
sprzedaj ojcowiznę ludziom z miasta
>>223063980przeproś siostre
>>223063752Ładna cyganeczka albo manifestacja nagatoro w prawdziwym świecie albo kuzynka antonella. Pierwsze myśli takie
dzieci brata są już pełnoletnie a ja nawet nie trzymałem rąk
demiurg to kurwa
>>223063884Przecież to już jest od dawna, SCO
>>223064094przeproś rodzine
>>223064094baza
Ostatnio niesamowicie wkurwiają mnie ludzie opowiadający jakieś z pizdy teorie spiskoweSkoro są oni tacy mądrzy i wszystko potrafią wyjaśnić prostymi teoriami to dlaczego pracują w kołchozach a nie wykorzystają swoją wiedzę aby władać plebsem? Wydaje mi się że to już jest wystarczający argument za tym że takie teorie są jedynie do kosza ale tyle ludzi w nie wierzy że raczej nie.
biada mądrym we własnych oczachi we własnym mniemaniu rozumnych
>>223064094based wuja, mam nadzieje że czerwonopigułkujesz gówniarzy na spędach rodzinnych
>>223064175ale musiał mieć spokojne życie
5 piw już wypiłem dziś po robocie i to tak się kręci od 17 lat prawie codziennie to cud że wogole żyje a kreskę też lubię wciągnąć żeby nie było od święta
niech inny cie chwali, a nie własne usta
*wpycha palucha do gardła i rzyga na ciebie*
ale simpy się zesrywają że polski chad zaorał ukraińską karynę XDnawet bosak się zesrał ALE TO MAŁA DZIEWCZYNKA tak ojcowie takich dziewczynek nabijali nas na widły na wołyniu
nie mogę już pić alkoholu bo jak się napiję to mi całe podbrzusze puchnie i uciska na 3 dni to koniec
>>223064094ja pierdole dziadek, pora umierać
o czym ty piszesz
>>223064298wyobraźcie sobie być człowiekiek za tym postem
>>223064308zrób sobie czopki z alkoholem i wpychaj do d00py
>>223064290*otwiera buzie i łapie cie w ślimora*
>>223064094dzieci brata już mogą uprawiać seksowny seks>>223064298czy te widły są tutaj z nami?w ogóle teraz rozumiem dlaczego mają ten trójząb na herbie lol
>>223064326wyobraziłem i padłem na kolana
>>223063884a czy dostanę chińską żonke
>>223064349a czemu miałbyś dostać
>>223064446za dołączenie do chińskiego nato czytaj kurwa ze zrozumieniem
zdech
opinie o crocsach? ja bym kurwa nie mógł ich nosićnienawidze tego gówna
hmmm....
>otwórz drzwi>siostrzenica wyskakuje zza drzwi i robi "buu!">wyjeb jej>przychodzi ojciec>"co się dzieje">zacznij tłumaczyć co się stało>"głupi gówniarz"czy to się dzieje w waszym miejscu zamieszkania
>>223064175>Absolutny wewnętrzny spokój? >Osiągnięty. Bez czyśćca, prosto do Chrystusa. Top mnich xD
>alarm zadzwoni za 11 godzin i 32 minuty
>>223064528uwaga starociota
>>223064512chujnia. kupilem sobie pare do roboty w psychiatryku i kiepskie buty, juz zwykle kuboty lepsze.
>>223064486a ilu ludzi za tobą stoi
>>223064512zaraz przyjdzie femcel czejser i wytłumaczy że on klapek za mniej niż 500zł nie kupuje
>>223064587>do roboty w psychiatryku
w bibli nie ma czyśćca
>>223064694jest pan pewien
>>223064694udajemy że jest bo bez czyśćca ksiądz odpustu nie sprzeda
wimana właśnie przeleciała nad moim domem
>>223064682no jako sanitariusz. oddzialowa mi powiedziala ze w zwyklych trampkach nie mozna chodzic bo cos tam przepisy.
ale hiena dziennikarska
https://www.youtube.com/watch?v=SqFk16hGECI
>>223064694kiedyś anon tutaj wysłał czytankę w której dowiedzono na podstawie bibli, że czyścieć istnieje
>>223064619>czad założy crocsy bo wyjebane i sobie rucha nową julkę co tydzień>zakompleksiony manlet incwel wydaje tysiące złotych na buciki i inne kurteczki licząc że jakiś femoid się nad nim zlitujekomedia
>>223064877dowiedziono czyli jakaś osoba tak sobie dopasowała żeby byłoa gwiazda betlejemska to ufo annunaki
przeczytanie 100 stron książki zajmuje mi 4 godziny
>>223064975czytanie to nie są zawody
>>223064975ważne, żebyś czytał ze zrozumieniem i żebyś czytał mądre rzeczy
Nudesy
mój mózg jest zbyt rozwinięty żeby czytać książki
>>223063033vague królu...
>>223064975Jprdl
>>223063033tym co chciał porównywać siusiaki z kolegami
>>223064975nie pamiętam kiedy ostatnim razem czytałem książkę
trucele są zbyt inteligentni na to gówno
zapostujcie coś wzdrygowego bo mam nowego sojaka i chce kogoś zsojakować
polki są piękne oraz mądre
>>223065257wykop nie jest taki zły
>>223065257prawa kobiet to dobra rzecz
>>223065296>wykop nie jest taki zły
>>223065257
>>223065315spooky ahh soyjak
>>223065257nieironicznie postuję na /polsce/
oglądam sobie ten mundial i na gości z 2001 czy młodszych patrzę jak na takich poważnych mężczyznno po prostu oglądasz takiego gościa i widzisz: o, facet. młody, silny, pewny siebieporównuje ich z sobą i to jest śmiech na sali, ja wyglądam jak dziecko, młodsi ode mnie to już mężczyźni a ja dalej z rodzicami mieszkam, pokazuje dowód jak kupuje energetyki i jestem brzydką spierdoliną
>oglądam sobie ten mundialprzestałem czytać
>przestałem czytać
nie umiem czytać
szara indianka dla anonka
>oglądam sobie ten mundial
>>223064175sraza chujaza pierdazaprzeca to niewyobrażalna tragedia, jebany kosmiczny horror, linia krwi nie może wygasnąć, nie może za wszelką cenę
>ten gościu w szkole co powtarza cały czas te same żarty i myśli że jest śmieszny
>ten jeden fejkcel który fartem zaruchał i uczynił z tego całą sowją osobowść
przestań postować te straszne sojaki nie lubię na nie patrzeć
linia krwi do filterka
demiurg to kurwa jebana obsrana
>>223065477czemu, xiostro?
@grok czy to scam
Cluster B personality disorders are a group of mental health conditions representing styles of interacting with oneself and others. These styles of interacting involve dramatic and erratic behaviors. People diagnosed with these types of conditions have intense, unstable emotions and act impulsively.
>>223065461taka by wystarczyła
>>223065681Gratulacje z okazji dołączenia
Learn about the three types of cluster A personality disorders: paranoid, schizoid, and schizotypal. Find out how they're diagnosed, treated, and how to cope with them.
co tam u was?
zaprzeczanie krzywdzie ofiar holokaustu w ramach sprzeciwu do obecnych działań izraela jest dość obrzydliwe
Schizotypal personality disorder, also known as schizotypal disorder, is a mental disorder characterized by thought disorder, paranoia, a characteristic form of social anxiety, derealization, transient psychosis, and unconventional beliefs. People with this disorder often feel pronounced discomfort in forming and maintaining social connections with other people, primarily due to the belief that other people harbor negative thoughts and views about them.
opinie na temat kobiet w wojsku?
Learn about the three types of cluster C personality disorders: avoidant, dependent, and obsessive-compulsive. Find out how they're diagnosed, treated, and coped with.
dwie osy wleciały do izby, trzeba je wygonić, bo użądlą ehh
>>223065810teraz żydzi są okej, bo można ich użyć przeciwko ukrom
>>223065681ja mam zatwierdzoną jednostkę narcyzmu, jeśli są jakieś pytania mogę udzielić ale nie jestem narcyzem w rozumieniu potocznym tego słowa to jestem bardzo skromną osobą
A personality disorder (PD) is a mental disorder characterized by an enduring and pervasive maladaptive pattern of behavior, emotions, cognition, and inner experience, deviating from social norms. [2][3] As a common feature, this manifests in significant impairment in interpersonal relationships and various aspects of functioning of the self, such as self-concept, [4] in conjunction with ...
>>223065881opowiedz o sobie
>>223065803
>>223065915co chciałbyś wiedzieć nie będę opowiadał bo jest to anonimowe forum a także z nikim nie lubię być blisko
>>223065866kocham Ukrainę
znowu mi drgania powieki oko zamykają
opinie na temat animek w wojsku?
>>223065866w sumie
>>223065821>>223065943https://youtu.be/PGNiXGX2nLU
>>223065962https://www.youtube.com/watch?v=KE0oB-uTCRU
już kurwa klikam
kim był nerkow?
tusku twoje dzieło
>>223065930co to znaczy, że masz zatwierdzoną jednostkę narcyzmu? czym to się objawia?
>>223066033rok temu takie mambo dżambo widziałem w powiatowym obok że w nocy jakby ulicą szedł to bym go nie zauważyłna budowie kostke zamiatał
Schizoid personality disorder is a condition where a person shows very little, if any, interest and ability to form relationships with other people. It's very hard for the person to express a full range of emotions.If you have schizoid personality disorder, you may be seen as keeping to yourself or rejecting others. You may not be interested in or able to form close friendships or romantic relationships. Because you do not tend to show emotion, it may appear that you do not care about others or what's going on around you.
>>223066106lekarz mi dał jak chcesz wiedzieć czym to się zapytaj dla mnie to jest normalne więc nie wiem jak odpowiedzieć co jest w tym niezwykłego
Schizoid personality disorder (ScPD) is a mental health condition that involves a general lack of interest in all types of relationships. People with ScPD also have a limited range of emotions when interacting with others.People with schizoid personality disorder may seem aloof, disengaged and distant. They rarely seek help for the disorder because they think their behavior is normal.ScPD is one of a group of conditions called “cluster A” personality disorders. They involve unusual and eccentric thinking or behaviors that affect daily functioning.Schizoid personality disorder is relatively uncommon. About 1% to 5%of people in the United States have this condition.
lubicie żyć?
jak wam się wstaje rano do roboty z myślą, że w ciągu całego dnia zarobicie mniej niż lekarz w godzinę i jeszcze zapłacicie od tego ponad 40% podatków i składek, a lekarz niecałe 20% (14% podatku, zus i zdrowotna)? ja nie mam motywacji by robić cokolwiek, to nie ma sensu. pracuje i połowę oddaję, nic z tego nie mam, na mieszkanie mnie nie stać bo lekarze z milionowymi pensjami z naszych podatków skupują je sprzed nosa i za wynajem żądają drugiej połowy wypłaty jaka mi została (﹏) ten system jest skrajnie patologiczny.
>>223066165literalnie ja bez czapy
obym nigdy tego w życiu nie miał
>>223066183coś jeszcze masz stwierdzonego?
>>223066193nie
>>223066207znajomy miał w wieku 15 lat, można w każdej chwili dostać
>>223066197skąd przeklejka>jak się czujesz z tym, że są ludzie bogatsi od ciebiebrzuszek mnie boli i chyba będę kupę robił
koledzy, nie kupujcie lodów z biedronkijuż drugi raz mam srake od tego gówna. porozmrażają je i na nowo zamrażają. a wiem to stąd, że za pierwszym razem nie zauważyłem i kupiłem w zgniecionym opakowaniu. zgniotło się i tak zamarzło potem. za drugim razem opakowanie było ok, ale po otwarciu już przeczuwałem co może być, bo wyglądało jakby leżało bokiem, roztopiło się i zamarzło, w sensie lód był przywarty do jednej ścianki, a reszta była pusta.pierdolone skurwysyny portugalskie i polskie kurwy tam pracujące
wasza obecność tu jest problematyczna
>>223066205Siedem ciosów, siedem celnych
>>223066312wiem że przeklejka ale te tanie marleto czy jakoś tak z ukrainy sądopłacice te dwie dychy i kupcie sobie ben and jerry
>>223066207pij wode
>>223063872Jeżeli dziecko płacze to znaczy, że czegoś chce, więc siostra powinna ruszyć swoje leniwe dupsko.>>223063980A gdzie szwagier?
>>223066312jak ostatnio były upały to większość towarów w marketach w lodówkach i zamrażarkach się zepsuła i dziwnym trafem była na przecenach, złapali frajera i tyle
taka szara myszka dziewica by starczyła
>>223066483 ano
odpalam nowy sok do soda streama™ cola classic
>>223066444ale to byl krzyk a nie placz. maly skurwiel rozpuszczony jak dziadowski bicz i drze ryja bo wie ze ludzi wkurwia. a ojciec cwel odstawil zone do tesciowej i sie opierdala w domu bo ma spokoj
miałem taką dziwną ochotę złapać za wór i mocno ścisnąć i jak kwadrans temu to zrobiłem to nadal czuję
>pierdoksy sobie siedzą i srają o niczym>głupie kurwy: KWIII NIE MOŻECIE TAK KWIII
mam myśli kołd gijasowskie
Personality forms early in life. It is shaped through a blend of your: Genes — Your parents may pass down some personality traits to you. Sometimes these traits are called your temperament. Environment — This includes your surroundings, events that have happened to you and around you, and relationships and patterns of interactions with family members and others. A personality disorder is a ...
>>223066532mówi się żydowski bicz
>>223066571u mnie sie zawsze mowilo dziadowski
Group C personality disorders Group C personality disorders have a consistently dysfunctional pattern of anxious thinking or behavior. They include: Avoidant personality disorder Is very sensitive to criticism or rejection. Does not feel good enough, important or attractive. Does not take part in work activities that include contact with others.
>gaczakurwa>30 letni neet nieróbdoprawdy szokujące
>>223066226nie a czym się to objawia to ogólnie postrzeganie życia jako grę wszystko jest kalkulowane ludzie kalkują wszystko ale na takim poziomie nieuświadomionym a tu wszystko jest planowane
>>22306659731 skonczylem dzisiaj
>>223066589a czemu do niego poszedłeś
polskim pijaczkom to ostatnio się chyba marzy odpalić piece krematoryjne na nowo
>bądź nierobem>pracuj robiąc dejli w giercegarncarstwo
smród
Cluster C personality disorders are a group of mental health conditions that cause anxiety, insecurity, or perfectionism. They include avoidant, dependent, and obsessive-compulsive personality disorders, which have distinct symptoms and causes.
>>223066693coś trzeba robić w życiu
myślę że jestem uzależniony od kawy, a tak właściwie kofeiny. kiedyś piłem tylko jedną kawę i to mi wystarczało. jednak od jakiegoś czasu zawsze gdy kończę pierwszą kawę to czuję silną chęć zrobienia sobie drugiej kawy. ostatnio zauważyłem że sypię sobie więcej ziaren kawy. czasem zdarzają mi się dni kompletnie bez kawy i albo boli mnie w takie dni głowa albo czuję się bardziej ospały. czasem siedzę sobie wieczorem i gdzieś tak na końcu języka czuję posmak świeżo palonej kawy i chęć jej wypicia. najgorsze jest to że czasem mimo wszystko trudno mi zrezygnować z tej drugiej filiżanki. dziennie potrafię pić po 500-600 mililitrów tego napoju co przekłada się na 300 miligram kofeiny zawartej w kawie. no i też zazwyczaj piję tylko czarną kawę bez mleka i dodatków. jak sobie z tym poradzić? jak wyjść z picia kawy?nie piję alkoholu, nie palę, nie zażywam żadnych dziwnych substancji, a uzależniłem się od picia kawy.
Jakie leki pomagają na ciągłe uczucie napięcia, brak motywacji, problemy ze snem?Przerobiłem (brałem co najmniej pół roku) juz sertraline, escitalopram, bupropion, mirtazepine, trittico, metylofenidat, pregabalineNie chce benzo
>>223066808piwo
>>223063343ja lubię psłuchać opinii pseudów i je zdemolować w mojej głowie
>>223066597ale boli cwela że NEET rasa panów sobie gierkuje jak on zapierdala w fabryce smrodu
>>223066752dzisiaj wsm tylko na obudzenie popiłem a potem nie i było tak samo żbsz
>>223063872zgwałć siostręi ją pokaż najpierw
Ashur, Ashshur, also spelled Ašur, Aššur (Sumerian: 𒀭𒊹, romanized: AN.ŠAR2, Assyrian cuneiform: 𒀭𒊹 Aš-šur, 𒀭𒀀𒇳𒊬 ᵈa-šur4)[1] was the national god of the Assyrians in ancient times until their gradual conversion to Christianity between the 1st and 5th centuries AD.
>>223065941mógłbym ją kochać i naprawić>>223066483>dziewicaale ruchałbym>>223066553to znaczy jakie?>>223066891>odpowiadanie na przeklejkębravo yeti
kojarzycie zoroastrianizm?tam jest Ahura Mazda, dobry Bóg stworzyciel wszystko co dobre to od Niego
gierkuje w sensie klika raz w telefonie i czeka aż gierka skończy się grać
Ahura Mazda, also known as Oromasdes, Ohrmazd, Ormazd, Ormusd, Hoormazd, Harzoo, Hormazd, Hormaz and Hurmz, is the creator deity and the supreme god in Zoroastrianism. Ahura Mazda stands for the dual deity Mitrāˊ-Váruṇā of the Hindu holy book known as the Rigveda. [36] According to scholars, Ahura Mazda is an uncreated, omniscient, omnipotent and benevolent God who has created the ...
Okrucieństwo Francisco Goya, I są jak dzikie bestie z cyklu Okropności wojny Okrucieństwo - skłonność do zadawania, bez powodu albo dla własnej przyjemności, cierpień ludziom i zwierzętom (znęcanie się) lub lekceważenia ich cierpień i nieszczęść. Jednym z przejawów okrucieństwa są tortury.
dżani leniuchu rozjeb tego śmiecia w końcu
przeklejaczka baza, jebać /polska/
okrucieństwo - czyn świadczący o postępowaniu wobec innych w sposób bezwzględny i pozbawiony współczucia
Okrucieństwo jest rozpatrywane zarówno w kategoriach psychologicznych, jak i prawnych. 8. poprawka do Konstytucji Stanów Zjednoczonych zakazuje stosowania kar okrutnych bądź wymyślnych[1]. Również Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej stanowi w Artykule 40: Nikt nie może być poddany torturom ani okrutnemu, nieludzkiemu lub poniżającemu traktowaniu i karaniu. Zakazuje się stosowania kar cielesnych[2].
>>223067270ja z lewej
Okrucieństwo to jedna z najbardziej niewygodnych cech ludzkości. Nie lubimy o nim myśleć, bo zmusza nas do konfrontacji z mroczną stroną naszej natury. A może właśnie dlatego warto się nad nim pochylić - żeby zrozumieć, skąd się bierze, i może… nauczyć się go rozpoznawać, zanim będzie za późno.
>>223067270to jest tak wzdrygowe i żałosne że aż staje się czad ruchem
>>223067342ciebie by tam kurwa nie wpuścili nawet stara gruba kurwo
jutro znowu do pracy
Dlaczego dzieci potrafią wyrywać skrzydła muchom z ciekawości? Dlaczego przeciętny, kochający ojciec rodziny w 1941 roku mógł stać się strażnikiem obozu koncentracyjnego? I dlaczego w internetowych komentarzach potrafimy napisać rzeczy, których nigdy nie powiedzielibyśmy komuś w twarz?
>>223067366nie wiesz tego
>>223067387nom to lipa znowu larpo zdalne i walenie konia na przemiennie z 15min wajbkodowania za marne 30k netto ehh
>>223066532daj mu klapsa ale na gołe plecy>>223066635sto latjakby to była finlandia to byś żył jak król na KELAostatnio pisałem z jednym co ciągnie z bezrobocia i autyzmu zasiłki i ma kompa lepszego od mojego
>>223067387
Eksperyment pokazał coś przerażającego: okrucieństwo nie wymaga złych ludzi. Wystarczy odpowiednia sytuacja, trochę władzy i psychologiczne pozwolenie na „odczłowieczenie” ofiary.Mechanika dehumanizacjiPamiętam rozmowę z historykiem o Holokauście, który powiedział mi coś, co zostało mi w pamięci na lata: „Naziści nie zaczęli od komór gazowych. Zaczęli od języka.”Pierwszym krokiem do okrucieństwa jest zawsze dehumanizacja – proces, w którym inne osoby przestają być postrzegane jako pełnowartościowi ludzie. Żydzi stali się „szkodnikami”, Tutsi w Rwandzie – „karaluchami”, przeciwnicy polityczni – „zdrajcami narodu”.Ten mechanizm działa także dzisiaj. W internetowych kłótniach ludzie stają się „idiotami”, „faszystami”, „lewactwem”. Im bardziej abstrakcyjna staje się druga strona, tym łatwiej ją skrzywdzić.Neurobiolog James Fallon odkrył, że gdy patrzymy na ludzi z grup, które uważamy za wrogie, aktywność w obszarach mózgu odpowiedzialnych za empatię dosłownie spada. Przestajemy ich widzieć jako istoty czujące.
>>223067270kek z grubej co nie dość że falstart to jeszcze na końcu jest lol>>223067387trzeba jebać żeby z biedy się wygrzebać
>>223067434dziekuje. a taki finczyk to ma dobrze w zyciu
>>223067387ദ്ദി ˉ͈̀꒳ˉ͈́ )
>36-letni mieszkaniec Mielca przyjechał samochodem pod miejscową komendę policji i podczas rozmowy z dyżurnym przyznał, że jest pijany. Przepraszał za swoje zachowanie i zapewniał, że „więcej pić nie będzie”. Funkcjonariusze sprawdzili monitoring, który potwierdził, że chwilę wcześniej prowadził auto.
neurobiolog, psycholog i socjolog wchodzą do baru. barman mówi>o, pan Adolf Hitler! co panu podać?
Czy możemy się od niego uwolnić?Może pytanie nie brzmi: „Jak pozbyć się okrucieństwa?”, ale: „Jak je rozpoznać i kontrolować?”Niektóre kultury rozwinęły mechanizmy ograniczające okrucieństwo. Kodeks bushido zakazywał samurajom atakowania bezbronnych. Genewska konwencja ustaliła reguły wojny. Prawa człowieka próbują stworzyć uniwersalne standardy ludzkiego traktowania.Ale może najważniejsze jest coś prostszego: świadomość. Zrozumienie, że wszyscy nosimy w sobie potencjał do okrucieństwa. Że nie jesteśmy od niego wolni przez sam fakt bycia „dobrymi ludźmi”.
a ja na toda da da
@grok najlepsze produkty pod kątem cena/wydajność na szczytuj pl
Lekcja z mrokuPamiętam dokumentalny film o żołnierzach, którzy brali udział w czystkach etnicznych. Większość z nich nie była potworami. Byli to młodzi mężczyźni, którzy znaleźli się w sytuacji, gdzie okrucieństwo stało się normą. Gdzie nie zadawanie cierpienia było postrzegane jako słabość.Jeden z nich powiedział coś, co utkwiło mi w pamięci: „Najgorsze nie było to, co robiłam. Najgorsze było to, jak szybko się do tego przyzwyczaiłem.”Może właśnie to jest najstraszniejsze w okrucieństwie – nie to, że jesteśmy do niego zdolni, ale to, jak łatwo staje się ono nawykiem. Jak szybko wyjątkowe może stać się codzienną rutyną.A co, jeśli uznanie naszej zdolności do okrucieństwa nie jest powodem do rozpaczy, ale do nadziei? Bo tylko świadomość własnych słabości pozwala nam je kontrolować. Tylko zrozumienie mechanizmów dehumanizacji pozwala im się oprzeć.Może okrucieństwo nie jest błędem w naszym kodzie genetycznym, ale ceną, którą płacimy za złożoność naszej natury. I może jedyny sposób na walkę z nim to nie udawanie, że go nie mamy, ale przyznanie się do niego – i świadomy wybór czegoś lepszego.Bo w końcu, jeśli jesteśmy zdolni do okrucieństwa, to znaczy, że jesteśmy także zdolni do jego przeciwieństwa. Pytanie tylko, co wybierzemy.
>>223067482>trzeba jebać żeby z biedy się wygrzebaćeh jeszcze dużo brakuje żeby przestać być biednym, ale już nie tak biedny jak kiedyś
>>223067802na wszystkich polskich stronach z onaholami te mniejsze mają największą marże a te droższe rzeczy mniejszą
https://www.youtube.com/watch?v=HR7PoDvvOQQ>8:37padło słowo kluczpowinniśmy medal dostać za wszystkie zwycięstwa moralnemy byli
mariusz nie doszedł
wołyń - polskie termopile
Defenestracja – akt wyrzucenia kogoś lub czegoś przez okno
Nigdy nie bylem na strzelnicy Zastanawiam sie czy sie w koncu nie wybrac
Co was motywuje do pracy za stawke minimalną?
>>223068742po chuj?
>>223068787ya man burn up di faya see? mek di babylon burn in de light of da righteous, yes i, rastafari
tęsknie za covidem
MESSl..............MESSlMESSlMESSlMESSl..............MESSlMESSlMESSlMESSl..............MESSlMESSlMESSlMESSl..............MESSlMESSl..............MESSlMESSl..............MESSlMESSlMESSlMESSlMESSlMESSlMESSlMESSlMESSlMESSlMESSlMESSlMESSlMESSlMESSlMESSl.....................MESSl.............MESSl.....................MESSl.............MESSl.....................MESSl.............MESSlMESSlMESSlMESSl.............MESSlMESSlMESSlMESSl.............MESSlMESSlMESSlMESSl.............MESSlMESSl..............MESSlMESSlMESSlMESSl..............MESSlMESSlMESSlMESSl..............MESSlMESSlMESSlMESSl..............MESSlMESSl..............MESSlMESSl..............MESSlMESSlMESSlMESSlMESSlMESSlMESSlMESSlMESSlMESSlMESSlMESSlMESSlMESSlMESSlMESSl.....................MESSl.............MESSl.....................MESSl.............MESSl.....................MESSl.............MESSlMESSlMESSlMESSl.............MESSlMESSlMESSlMESSl.............MESSlMESSlMESSlMESSl.............MESSl
dlaczego się mówi spaść coś psami to jakby to coś jadło psy a nie ma odwrótczy to tylko u mnie w domu
>>223068702czemu powiedział N
>>223069255˃ᴗ˂ )◞ Zbigne Sigma
czy warto pojechać nad morze
kek jak francja nie przegra to mamy powtórke z rozgrywki i dobro znowu wygra
>>223069436mówi zibi zamiast zbigne
>>223069483zależy które
>>223069547zostaw on jest upośledzony
ale fajna nitka fińskasrolska chciałabymieć tyle anime
>>223069370jak naze
szeriszerilejdi
>>223069524tym razem zło
>>223069524dobro w sensie murzyni
>13 lipca>nadal nie mam gf
>>223068216wziąłbym od japonczyka ale koszt dostawy kompletnie to zabija i podobno teraz jeszcze dodatkowe cło się płaci bo unia jest zła jak się kupuje od producenta a nie od janusza z marżą 500%
kąpać chb sie pójdenw co porobić
>>223069781>>223069860AAAARGENTYNA *klask klask klask*
>>223069943>unia złani hao
hehe ktura
>>223069943zależy od wagi>>223070011nihao fyne shit
>>223070006to też murzyni>>223070023hehe wpułdo komina
>>223070011shalom
wiedźmin 4 wołyńgrad solucja i poradnik
asasyńskie kredo: czarna Bandera
>>223070011no tak zapomniałem o europejskich producentach onahole
nie chce iść spać bo będzie jutro jak się obudze
>>223070220jakbym zaczął produkować to kupilibyście?
powrót jebanego idioty
>>223070256wątpię czy nowy gracz na rynku może odtworzyć kunszt tradycyjnych japońskich onaholi
co anon robi
nie sprawdzajcie jakiej flagi używają polscy saperzy
>>223070382
majster pozwolił wyjść pół godziny wcześniej z kołchozu :3 do 22 miało być
ojciec pracowal do 65 roku życia i na gołębie teraz patrzy, p--o pije niemal codziennie. Warto pracowac w kolchozie xD jak nie masz celu to gowno nie zycie równie dobrze możesz nic nie robić przeglądać internet póki jestes mlody , grac w gry czy cos, to bez znaczenia wszystko jest
>>223070513>p--o
>>223069255fembojskie nóżki
>>223070513słuchanie porad kota łańcuchowego palacza sie zajebiście źle kończy
>>223062990do you like the yani neko anime?
chciałbym kiedyś napisać tekst który skłoniłby anonów do zmienienia życiaale znając umysł i duszę anońską dołączona musiałaby być jakaś pomoc mógłbym założyć AnonCorp. i zatrudniać anonów i wtedy nie byłoby nawet wywmówki żeby życia niepolepszyć i bym was kurwa wyciągnął z biedyale to za 10 lat najwcześniej
skąd czerpać antysyjonistyczne wiadomości
>>223070715kino neko
osz ty w życiu
https://youtu.be/BBh59xwIHfQd-_-b
chuj mnie to cwelu
>>223070734
>wychodzi gówno fotm miesiąca>wykopek aktualizuje awatar i zasrywa nitkecykl życia cwela
>narzekanioe>jojczenie>pesymizm>blackpillTo wy polacy
załóż maske i zmień życie
>>223070812ehh
>>223070812wiecznie bez pracy
ughhh pierdolony wykopek ogląda anime i postuje je na 4chanie zaraz sie zesram
>>223070427>membrana klawiatura udająca mechanika>aktywuj wangblowsa znaczek>monitor sprzed dwóch dekad>kapitan bomba czy co tam od walaszkabieda/10
Dlaczego Polacy nie ufają sobie nawzajem?11 lipca 2026 o 06:30 autorstwa Michał SutowskiKrytyka PolitycznaMichał Sutowski: W książce Wielkie rozczarowanie piszesz, że w czasie karnawału »Solidarności« rozpadały się mury dzielące społeczeństwo, a ludzie wcześniej sobie obcy zaczynali ze sobą rozmawiać. Czy to znaczy, że na co dzień nominalnie równościowe i kolektywistyczne społeczeństwo PRL było raczej zbiorowością zatomizowanych jednostek nieufnych wobec obcych?
oglądnę se bohdana smolenia dla poprawy humoru
Marcin Zaremba: Żeby odpowiedzieć na to pytanie, musimy zajrzeć głęboko w przeszłość. Od drugiej połowy XIX wieku mamy w Europie i Ameryce Północnej prawdziwy boom na zrzeszanie się – w każdym chyba miasteczku Anglii czy Niemiec powstaje towarzystwo kajakowe, krajoznawcze czy miłośników tego lub innego. Ten trend dociera również do nas. Historyk Zygmunt Klukowski wyliczał organizacje w prowincjonalnym przecież Szczebrzeszynie: było ich kilkadziesiąt, od Stowarzyszenia Miłosierdzia św. Wincentego a Paulo i Katolickiego Stowarzyszenia Polek przez „Sokoła”, „Strzelca” i straż ogniową aż po Ligę Morską i Kolonialną oraz Ligę Obrony Powietrznej i Przeciwgazowej, a w ogóle nie wymieniam stowarzyszeń czysto politycznych i niepolskich.Ale to było przed wojną…
>>223070945>>223070945>>223070945>>223070945