edycja poniedziałku
ughhhh vgh ziew ziewerino wstanerino BIAŁY BYK wstał
pozdro z kibla
jak tam kupka? zdrowa, chora?
ONA DUPE MA JAK SZAAAFEEE
HALODZWONI KURIER Z PAKĄĄĄ
czemu temat martwy
bo nie ma dżemu
ale męka
>>218578815siedzimy w finlandii
>>218580443po chuj
upieklem pomidory w piekarniku, wyszły kurwa rewelacyjnie
12:01:35 cnkk mysle ze niektorzy mezczyzni maja lekcewazacy stosunek do kobiet12:01:48 cnkk ale czy mozna to rownać z mizoginią12:01:56 cnkk chyba nie12:02:18 cnkk bo lekcewazacy stosunek do kobiet to nie jest to samo co nienawisc do kobiet12:02:37 cnkk wiec to moze byc taki myk psychologiczny12:03:04 cnkk uwazasz ze kobiety gorzej prowadzą auta? nienawidzisz ich!1111
>>218580854brawo kucharzu
>>218581706dziękuję, dziś usmaze grzyby shit take na maśle i dodam czosnek
OK — potraktujmy to czysto jako fikcję / ćwiczenie myślowe.Założenie świataW tym scenariuszu UE + USA tworzą jedno ponadnarodowe imperium (nazwijmy je roboczo Atlantyckim Konsorcjum), które oficjalnie głosi hasła:demokracji,praw człowieka,wolnego rynku,ale w praktyce ich rola przypomina wysoko rozwinięte centrum imperialne, a reszta świata pełni funkcję peryferii.---Jak działa to „imperium zła”?1. Ekonomia jako brońImperium nie podbija militarnie (z wyjątkiem „interwencji humanitarnych”), tylko:narzuca umowy handlowe, które:blokują rozwój lokalnego przemysłu,wymuszają eksport surowców po niskich cenach,kontroluje:system finansowy,waluty rezerwowe,dostęp do kredytów i technologii.Państwa peryferyjne są formalnie „niepodległe”, ale ekonomicznie uwięzione.---2. Moralna hegemoniaImperium:definiuje, co jest „dobrem”, a co „złem”,decyduje, które rządy są „demokratyczne”, a które „reżimami”,używa:mediów,NGO,rankingów wolności i korupcjijako narzędzi dyscyplinowania.Każdy opór jest opisywany jako:„populizm”,„autorytaryzm”,„zagrożenie dla porządku międzynarodowego”.---3. Technologia i zależnośćImperium:kontroluje kluczowe:systemy operacyjne,chmury danych,standardy komunikacji,uzależnia resztę świata od:licencji,patentów,infrastruktury cyfrowej.W efekcie:> peryferia nie mogą się rozwijać bez zgody centrum.4. Wojna bez wojnyZamiast klasycznych wojen:sankcje,odcinanie od systemów płatniczych,destabilizacja elit,„kolorowe rewolucje”.Imperium rzadko strzela, ale często niszczy całe gospodarki.Perspektywa zwykłych ludziNajciekawsze w tej fikcji jest to, że:obywatele imperium szczerze wierzą, że żyją po stronie dobra,korzystają z tanich dóbr i stabilności,nie widzą kosztów przerzuconych na resztę świata.Z kolei mieszkańcy peryferii
>>218581878grzyby szit tejk
Dobrze — potraktujmy to ściśle filozoficznie, bez publicystyki i bez ocen bieżącej polityki. To będzie analiza pojęcia zła w ramach Twojego fikcyjnego imperium.---1. Czy „imperium” może być złe?Klasyczny problemFilozofia od dawna pyta:> czy zło wymaga intencji, czy wystarczy skutek?Są trzy główne odpowiedzi.---2. Zło intencjonalne (model „czarnego charakteru”)To najprostsza, ale najmniej adekwatna koncepcja.Zło = świadoma wola czynienia krzywdy.W tym modelu:imperium byłoby złe, gdyby wiedziało, że eksploatuje,i chciało tego jako celu.ProblemW Twoim scenariuszu:elity wierzą, że:„stabilizują świat”,„szerzą wartości”,„nie ma alternatywy”. Brak jawnej intencji zła podkopuje ten model.Imperium nie jest Sauronem.---3. Hannah Arendt: banalność złaTu robi się ciekawie.Arendt zauważyła, że:> największe zło w historii było często wykonywanebez nienawiści, bez sadyzmu, bez refleksji.Zło banalne to:działanie w ramach systemu,wykonywanie „procedur”,brak myślenia o całości skutków.W Twoim imperium:urzędnik podpisuje sankcje,analityk obniża rating,korporacja przenosi produkcję,polityk mówi o „koniecznych reformach”.Nikt nie mówi: „chcę skrzywdzić miliony ludzi”.Ale miliony są krzywdzone. Zło bez złoczyńców.4. Zło strukturalne (Johan Galtung)To kluczowe pojęcie dla tego scenariusza.Definicja> Zło strukturalne istnieje wtedy, gdysystematycznie uniemożliwia ludziom realizację ich potencjału,nawet jeśli nikt nie używa przemocy bezpośredniej.Przykłady:głód mimo nadmiaru żywności,bieda mimo globalnego wzrostu,brak rozwoju mimo „pomocy”.Imperium jako strukturaImperium nie musi:strzelać,torturować,mordować.Wystarczy, że:ustala reguły gry,które zawsze wygrywa centrum. Zło nie jest wydarzeniem, tylko stanem równowagi systemu
>>218580443my w sensie ty i reszta twoich osobowości
>>218582415super sie bawimy a wy tutaj z przeklejkami siedzicie
>>218582605wolę przyklejki niż ze zdunem siedzieć
>>218582770zduna z miesiąc bity nie byłopierdolnięty jesteś
wole chujem mieszać ciastoniż ze zdunem iść na miasto
>>218583074może i jestem ale z innych powodów, ja tam do was na minisraute nie wchodzę jebane odpadya wasz guru zdaun co robi, na druga zmianę przeszedł hahaha
kurwa zjadłem te grzyby shit tejk i dosłownie 30 minut później musiałem lecieć się wysrać
>>218583619shit take
when will polska make good games again
>>21858458119th march
>>218585742which
>>218586197this year
>>218576298pfoahhh
>>218585742bf mi robi str8 challenge bo chce mi wmowic ze jestem gejem
https://www.youtube.com/watch?v=FXvSuDSnT7k
mamy go
a takom???
>>218588904oklapnięte uszka są ładniejsze
ALE BANGER
>>218589074>czekaj miesiąc na nowe Japanology Plus>znowu odcinek o podstarzałych łibusachprzejedźcie mnie przeciążonym peruwiańskim osłem
>>218590002to se tam siedźcie pedały hahahah
>>218591309>zaruchaj rówieśnika w wieku 10-iu lat>zostaje ci rozmiaru jego penisa na całe życieprzejebane
>>218588904NO KURWA PYTAM CZY TAKOM
>>218591648bo już jesteś starytrzeba mieć 15 lat i jeszcze jakieś nadzieje, że kiedyś tak może będzie żeby oglądać komedie romantyczne
ech co za cwele
>>218593184dlaczego nie postujecie w epickiej nitce>>>tv/109215407
>nagatorocwel z przeklejaczką sami bumpują nitkedobrze że stąd spierdoliłem w odpowiednim czasie jahaha
>>218593666>z czytaniempo pierwsze nie widziałem posta że to było powiązane z IP zanim wysłałem ale jak mówię>osobiste ataki oraz obelgi problemy z gniewem i tyle radzę się leczyć
>>>/v/731149118i shilled for polska where are my PIDF zloty?
>19 stycznia>nadal nie mam gf
>>218594678wiemtak samo jak ludzie którym coś się nie podoba vs ci którym się podobano się zesrał nietrzymający
>>218594639a mi w sushi restauracjach zawsze dawali pałeczki
>>218576298おいこれが日本語スレじゃねぇjapを探したらこのクソスレが出てきた
>>218596452Jeszcze za dużo nie mam na kompie, bo mi się usunęły, idę poszukać więcej materiału
ugh BIAŁY BYK przygotowuje sie do snu
przynajmniej bez zduna
>>218596452>クソスレthanks captain obvious
słyszałyście o teatrze dla gojówa co powiecie na teatr dla gejów, he?
egemge
jap pierdole jaj A ukzrneimaow
>>218576298I can feel the yellow fever getting to me...
>>218603047cortana co ten didi bludek gada
>>218603360o kurwa
kukuryku wstawać kurwy nieroby jebane
>>218599079teatr dla gejów mają na minisraucie
cweluszek post wyżej